Heilig Hart Kerk

Het nieuwbouwproject Heilig Hart Hof zal komen rondom de Heilig Hart kerk. De kerk is het middelpunt van het project en de appartementen kijken uit op het monumentale gebouw. 

Heilig Hart van Jezus Kerk

De Heilig Hart Kerk, ook wel Heilig Hart van Jezus Kerk, is een kerk aan de Baronielaan nabij de binnenstad van Breda. Het behoorde oorspronkelijk tot Teteringen. De parochie die gevestigd was in de kerk werd opgericht in 1899 en was gericht op de gelovigen van Princenhage, Ginneken en Teteringen.

De kerk werd na 1900 gebouwd naar een ontwerp van P.J. van Genk, indertijd de belangrijkste kerkarchitect van het Bisdom Breda. Het is een driebeukige kruiskerk in neogotische stijl en is grotendeels opgetrokken uit baksteen maar met een prominent decoratief gebruik van natuursteen. De voorgevel, met terzijde staande toren, is in veel opzichten het spiegelbeeld van Van Genks kerk te Culemborg. Tussen 1929 en 1931 werden het transept en het koor aangebouwd, naar een ontwerp van Jan Stuyt.

Heilig Hart Kerk tegenwoordig

De Heilig Hart kerk is sinds 1986 niet meer als kerk in gebruik. In 2000 werd een sloopvergunning afgegeven, maar de sloop is nooit uitgevoerd, mede doordat de kerk werd bezet door krakers. Later werd de vergunning ingetrokken. In 2004 kreeg de inmiddels sterk vervallen kerk de status van Rijksmonument.

Op dit moment wordt de Heilig Hart kerk het middelpunt van het Heilig Hart Hof en sluit het mooi aan bij de nieuwbouw plannen die er liggen. 

Update Heilig Hartkerk
De kerk aan de Baronielaan blijft in zijn geheel behouden, maar ondergaat aan de binnen een complete facelift.